Leeuwarder Courant

Dit was de weblog Statenjacht van LC-verslaggever Jan Arendz over het provinciebestuur van Fryslân. Tegenwoordig blogt hij op janarendz.nl.

Contact: janarendz@home.nl

woensdag 1 juni 2011

Beroering om beleidsarm stuk

Omdat het rijk af wil van de regeldruk, vervalt de toets van provincies van gemeentelijke bestemmingsplannen. Maar dat gaat zomaar niet. De provincie geeft eerst de grenzen aan waarbinnen de gemeenten mogen opereren.

Dit gebeurt in de verordening ruimte. Die kan weinig nieuws bevatten, zou je zeggen. Het stuk is gebaseerd op het streekplan en dus beleidsarm, beklemtoonde ook gedeputeerde Hans Konst. Toch waren er woensdagmiddag bij de statencommissie diverse insprekers en de Recron vaardigdigde een actiegroep af.

Zij kwamen voor de dingen die toch veranderen. Door het coalitieakkoord staat het ruimtelijk beleid voor windenergie opeens op de kop. Gek dat het zo snel, zonder inspraak, kan gaan.  Ook de regel voor vervanging van stacaravans door huisjes is nieuw. 60 procent van de caravans moet blijven; een stukje sociaal beleid in een ro-verordening! Konst suste het rumoer.

De actievoerders van de Recron stuitten op nog een stukje opvallend beleid van de provincie. Zij mochten van commissievoorzitter Henni van Asten (PvdA, rechts op de foto) hun protestborden niet meenemen in de statenzaal. Applaus en gejoel zijn evenmin toegestaan. De statenleden willen in een neutrale sfeer vergaderen.


VVD'er Tom van Mourik brak een lans voor de atievoerders vanwege hun ,,nette'' protestborden. Maar de voorzitter was niet te vermurven. Van Asten, toch lid van de Linkse Kerk, kreeg tot veler verrassing bijval van Otto van der Galiën van de PVV. Inderdaad, het was een bijzondere woensdagmiddag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten