Leeuwarder Courant

Dit was de weblog Statenjacht van LC-verslaggever Jan Arendz over het provinciebestuur van Fryslân. Tegenwoordig blogt hij op janarendz.nl.

Contact: janarendz@home.nl

donderdag 16 juni 2011

Een topvergaderboer

Een veelbewogen dagje gisteren op het provinciehuis. Na een voortkabbelend begin en een hilarisch middenstuk kreeg de statendag een CDA-apotheose. Boer Sjoerd Galema stopt als gedeputeerde en keert terug in de zuivel. Als topvergaderboer bij Friesland Campina.

Vanuit het niets volgt de 31-jarige vissersdochter Sietske Poepjes hem op. Het CDA heeft de opvolger uit de eigen fractie gerekruteerd, zoals de PvdA dat ook deed met Hans Konst. Alle zittende gedeputeerden waren eerst statenlid. Met de komst van juriste Sietske zijn de vrouwelijke gedeputeerden weer in de meerderheid.

En dat hilarische middenstuk? Dat vond ik de behandeling van de verordening romte. Nooit eerder zijn bij een agendapunt zoveel moties en amendementen gewijzigd. CdK Jorritsma moest zelfs een ander punt (Vitens) naar voren halen om ambtenaren de tijd te geven alle aanpassingen te verwerken.

CDA'er Johan Apperloo maakte het bont met een amenderende motie. Onder het bewind van de strenge fractievoorzitter Ad van der Ham was zo'n halfbakken amotiement de deur niet uitgegaan. Ook bij de PvdA een noviteit. Omer Kaya liep niet in de pas van de fractie door de pro Recron-motie te steunen. Dat was in de tijd van Bert Versteeg niet gebeurd.

CDA-fractiemedewerker Harmen Akerboom wijst in reacties op twitter nog op de interpellatie van de VVD over Tryater: unicum was juist toestaan VVD-motie vreemd ad orde vd dag over Tryater. Had CDA 3 weken geleden nog interpellatie over.
    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten