Leeuwarder Courant

Dit was de weblog Statenjacht van LC-verslaggever Jan Arendz over het provinciebestuur van Fryslân. Tegenwoordig blogt hij op janarendz.nl.

Contact: janarendz@home.nl

vrijdag 29 april 2011

Brussel wil sociaal gezicht

Gister in Groningen voor het eerst het EU-netwerk Noord-Nederland bezocht. Hoogleraar economische geografie Philip McCann, adviseur van eurocommissaris regionale politiek Johannes Hahn (foto),  hield een lezing.

Aanwezig: vooral ambtenaren, professoren, studenten en journalisten. En traditiegetrouw vertegenwoordigers van de landbouw, ondanks het dichtdraaien van de Brusselse geldkraan voor deze sector. Afwezig: het bedrijfsleven. Dat moest eens weten hoeveel kansen de nieuwe subsidieruif in petto heeft voor het MKB!


Wie innovatie, duurzaamheid en integraliteit combineert zit straks eerste rang. Mits de activiteit past in de speerpunten die jouw regio heeft benoemd. Noord-Nederland gaat voor water- en sensortechnologie, energie, agribusiness en  healthy ageing. Goed gekozen, want er is uitgegaan van bestaande sterktes in de regio, stelt McCann.

In de Europese Unie is geen regio gelijk, weet de Groningse professor. Het subsidiebeleid wordt meer  afgestemd op wat deze gebieden zelf aandragen. Het is een kwestie van pick the winners. Versterking van de uitblinkende sectoren.

Economische groei is niet langer een doel op zich. ,,Gewone groei levert vaak weinig geld op en versterkt verschillen op de arbeidsmarkt'', stelt McCann. Het accent wordt verlegd naar participatie; mensen kansen bieden en aanmoedigen, hun welzijn verhogen. Je kunt ook denken: Brussel geeft zichzelf een socialer gezicht om de bekritiseerde uitgaven te verantwoorden.

De Unie gaat vooraf  beter nadenken over de gewenste effecten van het regionale beleid. Zo is een behaald aantal afgestudeerden geen doel op zich. De kennis in de regio moet beklijven. De arbeidsmarkt moet er sterker van worden. ,,Want wat heb je er aan als de studenten later in de Randstad gaan werken?''

Hetzelfde geldt voor gesubsidieerde technologen die hun patenten in Amerika verkopen. De Oostenrijkse Eurocommissaris Hahn wil dergelijke effecten niet langer na afloop van een subsidieperiode evalueren, maar al halverwege. Mijn conclusie: de regio's mogen zich een eigen maatpak laten aanmeten en het subsidiestelsel wordt ingewikkelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten