Leeuwarder Courant

Dit was de weblog Statenjacht van LC-verslaggever Jan Arendz over het provinciebestuur van Fryslân. Tegenwoordig blogt hij op janarendz.nl.

Contact: janarendz@home.nl

maandag 11 april 2011

Pottenkijkers in de keuken

Gemeenten en provincies moeten nog wennen aan rekenkamers, zegt Ad Nijhuis (rechts) vandaag in de Leeuwarder Courant. Sommige hebben opzichtig moeite met pottenkijkers in de eigen keuken. Hieronder twee voorbeelden.

In Smallingerland ontstond eind 2009 tot een confrontatie in het openbaar. Het rekenkamerrapport was een beroerd stuk , vonden burgemeester en wethouders, die publicatie hadden willen voorkomen. ,,De rillingen lopen over je rug'', sprak wethouder Veenstra tot de gemeenteraad. ,,Feiten, achtergronden, inhoud en basiskennis'' konden volgens hem niet door de beugel.

In de zaal zat Ebe Docter van de rekenkamer en hij nam getergd het woord: ,,Ik zit een beetje te koken. Nu lopen mij de rillingen over de rug.'' Volgens de controleurs was de grondpolitiek weliswaar goed, maar werd er veel te willekeurig gewerkt.

In Harlingen stapte wethouder Piet Waaijer in 2007 op na kritiek van de rekenkamercommissie op zijn financiële beleid. Uit een tegenonderzoek bleek later dat vooral de gemeenteraad beter had moeten opletten. Hoofdoorzaak van het conflict: in de commissie zaten raadsleden van oppositiepartijen.

1 opmerking:

  1. De rekkenkeamer soe noch'ris neigean moatte "hoe 't de amerkes mei biks" fan Sjoerd Galema útjûn binne. Dit wurdt "omstean foar Galema", hy moat no de han ophalde by Hans Konst? Liet KOnst yn 'e ferkiezingskrante net opskriuwe" Sjoerd Galema is een leuke fint mei in aardich ferhaal maar hy hat net folle klearmakke yn it kollega fan GS"!!! Dizze gearwurking kin hast net fruchtber wurde, sa liket it my ta!!!

    BeantwoordenVerwijderen