Leeuwarder Courant

Dit was de weblog Statenjacht van LC-verslaggever Jan Arendz over het provinciebestuur van Fryslân. Tegenwoordig blogt hij op janarendz.nl.

Contact: janarendz@home.nl

vrijdag 16 december 2011

Groot 058 en Klaaikluteradiel

Statenjacht loopt graag op de zaken vooruit. Dus vroegen wij na de presentatie van het provinciale herindelingsplan  namen te bedenken voor de gemeenten die gedeputeerde Tineke Schokker graag ziet ontstaan. De oproep op Twitter leverde dertig reacties en tientallen originele namen op.

Collega en Thialf-volger Erwin Boers kwam met het meest voor de hand liggende Oostergo (voor de vier gemeenten rond Dokkum) en Westergo (alles ten westen van Leeuwarden). Voor Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen kiest hij net als interim-burgemeester @PietAdema De Wouden. Het samenwerkingsverband heet al zo.

Maar eigenlijk moet de ,,sprookjesachtige'' naam Tytsjerksteradiel blijven, vindt Boers. ,,Veel Randstedelingen geloven namelijk niet dat die gemeente echt bestaat.'' Misschien is collega Willem Bosma's Tytkarspelen een acceptabel compromis?

@RutgervdMeij wil het oude Barradeel terug. Je hoort de naam nog in verhalen over zoutwinning. Hopelijk wordt het gebied eromheen dan niet besmet met bodemdaling. Ook een vondst is Dantumadiel c.a. (een knipoog naar Kolumerland met bijbehoren.) voor het kwartet gemeenten in het noordoosten.

CDA-raadslid @Janjitsevisser uit het huidige Dongeradeel speelt  in op de grimmige actualiteit. Groot Dokkum mag wat hem betreft Sionsbergadeel heten. ,,En Leeuwarden kan verder als De Friesland.''

Toevoeging van Stiens en een stuk Boarnsterhim aan de hoofdstad betekent een revival van Groot-Leeuwarderadeel, stelt stadsredacteur @RobLeemhuis. Maar collega @Journalieke wenst - heel praktisch - namen die in krantenkoppen passen. Dus wordt het Leeuwendeel. Het meer eigentijdse Groot 058 kan natuurlijk ook of, zoals @RinaRuiter gevat voorstelt: De Hoofdstadgroep.

Mensen diep uit de Friese Wouden komen opzichtig met sneue namen voor de boomloze streken in het Noorden. Ureterper @WElverdink maakt het het bontst: Winderigkaalland, Guursterhim en Zonderboomsteradeel. Zou hij wel weten dat Statenjacht best een serieuze rubriek is?

Anderen noemen Krimpsteradiel , Jirpeladiel en Klaaikluteradiel (de laatste is van D66-raadslid in Ooststellingwerf @TammoMunting). En wat te denken van Waddenglas, Komkommeradiel en RECsteradiel?

Terpelân is weer serieus (maar welk terpenland dan?), Bilderadiel is natuurlijk bedacht door een Biltker en Bekiusland is genoemd naar een ambtenaar in Dokkum.

Wat mij betreft mag alles, als Friesland  maar verschoond blijft van nog meer windstrekennamen. Want Súdwest-Fryslân verveelde al toen het nog niet eens bestond. Burgers van Noordoost- en Noordwest-Friesland, verzet jullie hier tegen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten