Leeuwarder Courant

Dit was de weblog Statenjacht van LC-verslaggever Jan Arendz over het provinciebestuur van Fryslân. Tegenwoordig blogt hij op janarendz.nl.

Contact: janarendz@home.nl

maandag 28 maart 2011

Leengedeputeerde voor GrienLinks

De verrassende keuze van de PvdA om een coalitie te vormen met CDA, FNP en GrienLinks zal achter de schermen voor spannende momenten zorgen. Eerst komt de vraag of GrienLinks bereid is tot compromissen. Dat zal de Centrale As toch niet steunen?

Ben ook benieuwd naar de plannen voor reuzenwindmolens. Uitstel kan PvdA-leider Hans Konst zich niet meer permitteren, want als gedeputeerde heeft hij de turbines al voor zich uit geschoven. Zoveel mogelijk op zee dan? Een halfbakken compromis, want dat is niet te betalen.

Verder is het afwachten hoeveel het CDA bereid is op te schuiven in de richting van de PvdA. Sjoerd Galema zal toch iets van het boervriendelijke beleid overeind willen houden. Maar alleen een gedeputeerde inleveren is niet genoeg.

De dans om de gedeputeerdenzetels vormt het slot, als de partijen dan tenminste nog om de tafel zitten. De PvdA wil terug van 5 naar 4. Konst en Janewietske de Vries blijven naar verwachting op hun post. Het CDA zal Galema naar voren schuiven en dan blijft er voor FNP en GrienLinks samen nog 1 gedeputeerde over.

Verwacht niet dat Johannes Kramer een zetel deelt met GrienLinks. Volgens welingelichte bronnen wil de PvdA een gedeputeerde leveren die er (mede) namens GrienLinks zit. Gezien de lijstverbinding geen gek voorstel en in elk geval beter dan een college met gedoogsteun.

3 opmerkingen:

 1. Sjoch no ris, koe Sjoerd Galema, rûngeand mei syn amerke mei biks,sa it like yn soart berikke? Hans Konst hie der gjin hege pet fan op!Ik tink dat, de wynmolens en de dyk nei Dokkum twa slaggen tefolle foar it "heale pluche" foar de FNP en Grienlinks is?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Polityk is soms in raar ding foaral yn Fryslân....
  Liet Hans Konst yn de ferkiezingskrante al net opskriuwe "Galema is een leuke fint, mar hy hat as gedeputearde net sa folle klear makke"? Soks jout te tinken; dit binne gjin freunen, ek nea west. Begryplik dat Grienlinks net oan it hantsje fan de pvda rinne wol, sy binne sels mans genoch. It wie foar alles faaks better en hald Galema bûten it kollege?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Neffens de krante kin Hans Konst him mar klear meitsje. Syn "maat" Sjoerd Galema, werfan Konst yn 'e ferkiezingskrante oanjoech dat Sjoerd net sa folle klearmakke hie,liket no't beide partijen twa gedeputearden leverje,de boat yn te gean. Net slim spiele tinkt my, Jehannes Kramer hat sa de kaai yn hannen en kin in soart foarút helpe of tsjingean. De linkse koers kin de pvda wol ferjitte, dat slagget sa net.

  BeantwoordenVerwijderen